poppenhuisweblog.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
                                               
   
  Josjes Poppenhuis
   
  Welkom op mijn weblog!
  Wilt u andere pagina's op mijn website bezoeken, klik dan op een van de foto's in het menu hieronder.
                         

    

   
   
  Welkom 

    

   
   
  Menu

   
   
  Links

   
   
  Gastenboek
   
   
  Via onderstaande link kunt  u het archief van mijn oude weblog (van feb. 2006 t/m mei 2008) bekijken.
   
   
  Oude Weblog
                                                 
                    
   
   

   
  Het weer bij mij:

  Een schat uit India
  Naar een idee van Marjo Caris heb ik een nieuwe rubriek aangemaakt:  'Schatten'.  Marjo heeft deze rubriek op haar website en ik vind het altijd een feest om de plaatjes te bekijken. 
  Het woord 'schatten' beschrijft heel mooi waar het over gaat, dingen die om één of andere reden bijzonder voor me zijn.
   
  Zoals jullie wellicht weten ben ik bijna 14 jaar stewardess geweest.  Ongeveer een jaar voordat ik stopte met vliegen begon mijn interesse voor miniaturen.   Veel te laat natuurlijk, want denk je eens in wat ik allemaal had kunnen zien tijdens en meebrengen van mijn reizen!  Tja als... maar as is verbrande turf.
   
   
  Toch heb ik op een van mijn laatste vliegreizen iets meegenomen dat voor mij in de rubriek schatten valt.  Op een marktje in Delhi kwam ik deze miniaturen tegen, vier schilderijtjes die vermoedelijk het huwelijk uitbeelden.  De miniatuurtjes zijn met de hand geschilderd op dun papier van een krant of een boek, het is aan beide kanten bedrukt met tekst geschreven in Urdu ( denk ik, het kan ook Hindi of Punjabi zijn).  Ik denk dat ze voor de toeristenmarkt zijn gemaakt, maar toch zijn de miniaturen heel fijn geschilderd met veel detail.
   
  De schilderijtjes zijn 4 X 7 cm groot, het stel hier links op de foto past op een euro munt.
   
  Alle details maken de schilderijtjes voor mij zo leuk.  De met henna versierde handen van de vrouwen, de patronen op de kleding en het kleed, het fonteintje onderaan de voorstelling.
   
   
   
  Ik kan me nog goed herinneren waar ik de miniaturen gekocht heb.  Ik was met een collega in Delhi op een marktje op zoek naar mooie stoffen en sjaals.  Er was net een hoosbui losgebarsten, mijn collega'tje en ik gingen schuilen onder de luifel van een marktkraampje.  In een hoekje stond een doos met een aantal van deze miniatuurtjes.   De marktkoopvrouw was enigzins verbaasd over mijn keuze waardoor ik me weleens afvraag wat ik nou eigenlijk gekocht heb.  Misschien stelt het wel iets heel anders voor dan het huwelijk! 
  Omdat we elkaars taal niet spraken konden de koopvrouw en ik alleen met handen, voeten en gezichtsuitdrukkingen communiceren.  Over de prijs die ik betaalde waren we allebei tevreden, wat waarschijnlijk betekend dat ik er te veel voor betaald heb. ;)   
   
  Hieronder de andere drie miniaturen.  De omgeving en de mensen eromheen zijn steeds anders, maar het verliefde stel is steeds hetzelfde.  Een mooie herinnering aan mijn reizen, een mooie aanwinst voor mijn collectie miniaturen.
   
   
   

  Reacties

  Esthertje op 02-07-2008 11:42
  Er mooi!
  anneke schoonenberg kegel op 02-07-2008 17:49
  Hallo Josje,
   
  Grappig. Bij ons, boven de open haard, hangt een soortgelijk miniatuurtje. Een aantal jaren geleden gekocht in het Maharadja-paleis van Jodhpur. Het is geschilderd op een zgn. Anna (dat vond ik natuurlijk leuk) een betaalbewijs ten tijde van de Britse overheersing van India. We hebben hetop kleur laten inlijsten en al is het dan voor de toeristenmarkt gemaakt, het is wel erg mooi.
  Het is echt een sport om overal vandaan miniatuurtjes mee te nemen.
  Heel verbaasd was ik wel toen ik vorig jaar in het Nationaal Museum in Sanaa (Jemen) op de bovenste verdieping een complete poppenhuistentoonstelling aantrof. Dat was echt totaal onverwacht. Maar miniaturen zijn kennelijk iets van alle tijden en alle plaatsen ter wereld.
  Groetjes,
  Anneke
  poppenhuisweblog op 04-07-2008 09:21
  Dank je Esthertje!
   
  Hallo Anneke, zeker grappig dat jullie ook een dergelijk miniatuurtje hebben hangen. Ik kan me herinneren dat jullie veel van reizen houden en vorig jaar o.a. naar Jemen waren. Geweldig om daar zo'n mooie tentoonstelling aan te treffen! Helemaal in de stijl van het land?
  Groeten, ook aan Rob(heeft hij z'n wandtafeltjes al af?)
  Josje
  Lissu op 06-07-2008 11:28
  You have lovely blog! I have an award for you in my blog...
  Have a nice summer!
  anneke schoonenberg kegel op 06-07-2008 17:27
  Dag Josje,
  Anneke is meestal degene die het internet afstruint naar van alles en nog wat. Ik volg zo het een en ander aan de zijkant en kijk dus ook hoe jij e.e.a. doet zoals parket leggen. Ik ben nog steeds niet te oud om te leren. Zo te lezen heb jij een lekker actief leventje.
  Ja en dan de wandtafeltjes...... Niets aan gedaan, jammer genoeg. Jij wel overigens?
  De vakanties vragen veel van de fantastiche tijd die ik als gepensioneerde heb, naast de voorbereidingen (inlezen enzo) vooral achteraf voor het maken van een DVD met vakantiefoto's met bijpassende muziek i.p.v. de vroegere foto-albums.
  Wel probeer ik nu zoveel mogelijk te doen aan het poppenhuis waar we al jaren mee bezig zijn en waarvan nu voor een groot deel alleen nog maar het casco staat. Dus 35 schuiframen die ook echt open kunnen, met veel spijlen, een kersen houten parket (zoals we die ook in de woonkamer hebben) enz.
  Het ga je goed, groeten en tot wederhoren
  Rob
  poppenhuisweblog op 17-07-2008 10:50
  Thank you Lissu! I'm still thinking about it!
   
  Hallo Rob, Het wandtafeltje staat bij mij ook nog steeds te wachten....
  De voorpret van het voorbereiden van vakanties is ook erg leuk! Sinds ik gestopt ben met vliegen heb ik geen behoefte aan verre reizen meer, maar van de herinneringen geniet ik nog steeds.
  Zelf werkende ramen maken, wat een enorme klus! Maar dat geeft wel voldoening denk ik. Ik zou het leuk vinden eens foto's te zien van het huis. Mochten jullie iets hebben, mail me het dan?
   
  Groeten, Josje
   
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl